
După vreun an de research despre detox-uri, am hotărât că vreau să încerc doar ca să văd dacă pot și dacă tot ce se scrie despre beneficii, este adevărat (mai ales că există și factorul marketing din ce în ce mai puternic în jurul acestui concept).
Sincer, nu prea mi-a venit să mă apuc fiindcă sunt o persoană care iubește dulciurile și pastele…deci știam că va fi greu; ca atare am amânat, până anul trecut în 20.03 când am stabilit că a venit momentul.
Am rezistat 3 zile și a fost dur de tot, dar m-am simțit atât de bine după aceea, încât m-am bucurat că am încercat. Și de atunci, corpul meu parcă funcționează precum un calendar ambulant, fiindcă la fiecare solstițiu/ echinocțiu, eu țin cura mea de detoxifiere.
De ce la fiecare solstițiu/ echinocțiu? Pentru că am citit că este mai eficient; nu intru în detalii deoarece există o grămadă de informație de calitate pe internet pe această tematică, totuși mă simt datoare să menționez că acest detox nu are pentru mine nici un fel de caracter religios și nu are nici rol de cură de slăbire.
Fiind interesată de alimentație și sănătate, am hotărât să experimentez cu detoxifierea, atât!
Regulile cele mai importante în timpul unui detox:
- nu se consumă: alcool, țigări, cafea, ceai negru, sucuri din comerț, dulciuri de orice fel, zahăr, miere, paste (cele din orez sunt OK), pâine, cartofi, carne, lactate, ouă, prăjeli de orice fel;
- se beau 3-4 litri de apă/zi (de preferat apă calduță cu suc proaspăt de lămâie);
- se folosește pentru gătit uleiul de cocos (unul dintre cele mai sănătoase uleiuri deoarece poate să ajungă la temperaturi foarte mari fără să râncezească) și pentru salate cel de măsline;
- se folosește doar sare roz de Himalaya (cât de puțină posibil);
- se mănâncă la 4-6 ore fără să se ronțăie între mese ;
- nu se consumă foarte multe fructe fiindcă acestea conțin zaharuri.
Cam aceasta este schema generală.
Unele persoane beau doar sucuri verzi (fără nici un fruct) în timpul detox-ului; altele (printre care mă număr și eu) adaugă salate, mâncaruri din orez și legume, supe de legume, legume la grătar; altele se angajează la cel mai drastic dintre detox-uri (The Master Cleanse) pe parcursul căruia beau doar apă călduță cu lămâie.
Unele persoane rezistă câteva zile, altele câteva săptămâni. Ideea este că fiecare constituție este diferită și nu este indicată pentru oricine o cură cu limonadă, sau una doar cu sucuri verzi, sau o cură ce durează 45 de zile.
Trebuie să adaptăm și să facem totul treptat fără ca să forțăm organismul.
În cazul meu nu ar funcționa o cură drastică fiindcă am arderile puternice și dacă nu îi dau organismului măcar o dată pe zi mâncare solidă, nu mă simt bine. Ca atare, iată cura MEA de detoxifiere:
7h: 500 ml de apă pe care o pun la fiert împreună cu vreo 2cm de ghimbir tăiat felii și tot cam 2cm de turmeric tăiat felii (dacă nu gasiți rădăcina de turmeric, ceaiul este excelent și fără acest ingredient); se lasă la fiert câteva minute, după ce s-a răcit puțin, se stoarce sucul proaspăt dintr-o lămâie;
8h: smoothie din câteva portocale în care adaug 2 lingurițe de polen, un pumn de goji uscate, gel din Aloe Vera, 1 linguriță praf de maca, 1 linguriță bobițe din cacao în stare pură, neîndulcite, 1 linguriță semințe de chia. Acesta este cel mai gustos smoothie dintre toate pe care le-am băut vreodată, îmi dă energie mai bine decât cafeaua și e super-consistent; în plus, îmi asigură porția de dulce fără de care nu pot funcționa;
12h: la prânz mănânc un orez cu legume la cuptor, sau mancare de dovlecei, sau guacamole, sau supă de legume în care pun paste din orez; dacă mi-e foarte foame, mănânc supă+felul doi (Atentie! În timpul detoxului se folosește doar orez Basmati deoarece e cel mai ușor de digerat);
19h: smoothie din 2 mere, 1 castravete, 2 tulpini de țelină verde, un pumn de brocoli crud, un pumn de pătrunjel, sucul de la 1 lămâie, 2cm de ghimbir, 1 linguriță pudră de chlorella, 1 linguriță pudră de spirulina (împreună cu pudra de maca, ar trebui să găsiți aceste ingrediente în magazinele bio).
Înainte de fiecare masă beau 2 pastile de Triphala (o combinație 100% naturală din trei fructe care ajută extraordinar la digestie și curățarea intestinelor) pe care o cumpăr de pe Pukka.
Dacă nu aveți acces la așa ceva, puneți 2 linguri de oțet de mere 100% natural și nefiltrat într-un pahar cu apă și beți înainte de fiecare masă.
E important de asemenea, ca toate legumele/ fructele și celelalte ingrediente folosite în timpul curei, să fie organice și 100% naturale.
În timpul acestui detox, fac mișcare zilnic, însă nimic drastic. Încerc să mă culc cel târziu la ora 22 și înainte de culcare fac o baie cu sare amară timp de cel puțin 15min (aceasta are, pe lângă multe alte calități, și efect detoxifiant); înainte de a intra în apă, fac un periaj al corpului cu ajutorul unei perii din fire naturale și apoi masez toată pielea corpului cu ulei călduț de cocos (despre îngrijirea pielii corpului am mai scris aici).
Dacă în această perioadă aveți acces la sauna, cu atât mai bine!
Prima dată (după cum am menționat deja la început) am rezistat timp de 3 zile să țin această cură, în vară a fost mult mai simplu și am rezistat foarte lejer 1 săptămână, în toamnă am rezistat 4 zile și vom vedea începând de mâine ce voi fi în stare să fac.
Acest detox trebuia să îl țin în mod normal începând cu 21.12.2013, dar am stabilit că, decât să încep înainte de sărbători, mai bine după…mai ales că în perioada aceasta am mâncat o grămadă de prostii.
Beneficiile: după vreo 3 zile începe pielea să devină mai luminoasă, mai întinsă, celulita dispare sau se estompează (depinde de grad), corpul este mai tonifiat, mai ușor, mai elastic, mai plin de energie, starea de spirit este mai calmă, mai senină; după cum am menționat mai sus, obiectivul nu este să slăbesc, dacă acest lucru se întâmplă, atunci îl apreciez ca pe un bonus; însă, chiar dacă pe cântar nu se vede vreo schimbare, parcă tot corpul se subțiază după o asemenea detoxifiere.
E interesant, și da…după ce am testat, pot spune că tot ceea ce explică specialiștii în legătură cu beneficiile unui detox, din proprie experiență spun că e adevărat. Obiectivul meu este ca la vară să încerc o cură doar cu sucuri verzi.
Cam aceasta este povestea mea referitoare la detoxifiere; vreau doar să adaug, că e mai simplu dacă faceți cura împreună cu o prietenă (eu am făcut acest lucru în toamnă și pe lângă faptul că e mai ușor să rămâi motivat, e amuzant)!
Doresc să menționez că nu sunt specialist iar ceea ce funcționează pentru mine nu este general valabil; e important, de asemenea, ca persoanele cu afecțiuni, să consulte un medic înainte de a face o asemenea cură.
Voi ați încercat deja?
IAN.
2014
About the Author: